lauantai 9. kesäkuuta 2012

Amigurumi vinkki, osa 3: "Näkymätön kavennus"

Tämän kertainen vinkki liittyy silmukoiden "näkymättömään kavennukseen".
Tämä kavennus on todellakin nimensä mukainen eli "näkymätön". Monta kertaa olen joutunut purkamaan työtä, kun laskut ovat menneet sekaisin, enkä ole enää löytänyt edellistä kavennuskohtaa.

Näkymätön kavennus aloitetaan poimimalla koukulle kahden silmukan etureunat.
Tämän jälkeen virkataan kiinteä silmukka: ota lanka koukulle ja vedä se koukulla olevien silmukoiden etureunojen läpi (vasen kuva). Ota uusi lanka koukulle ja vedä se loppujen kahden silmukan läpi (oikea kuva).
TADAA! Nyt olet tehnyt näkymättömän kavennuksen. Vai miten hyvin löydät kavennuskohdan seuraavasta kuvasta :)

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Kotelo virkkuukoukuille

Virkkuukoukut tuppaa aina olemaan sikin sokin sekaisin jos jonkinmoisen laatikon pohjalla ja päätinkin tehdä koukuille rasian.
Joskus laitoin "säästöön" tuorekelmussa olleen pahvirullan ihan vaan siltä varalta, josko sille olisi joskus käyttöä. Lähinnä ajattelin hyötykäyttää kyseistä rullaa kakunkoristeiden muotoiulalustana, mutta soveltuu se tähänkin työhön vallan mainiosti :)
Työ aloitetaan siitä, että sahataan pahvirulla puoliksi (olettaen tietysti, että puolikas rulla on riittävän pitkä virkkuukoukuille). Itselläni toinen puolikas odottaa myös päällystystä, koska eihän nuo kaikki virkkuukoukkuni nyt tuohon yhteen pötkylään mahtunut, daa... :)

Pahviputken toiseen päähän kannattaa leikata jostain pakkauspahvista pyöreä kappale ja teipata se kiinni pahviputkeen. Tämä siksi, ettei pienimmät virkkuukoukut tule läpi virkatusta pohjasta.
Seuraavasi virkataan putkelle suoja.
Tee ensin pohjan kokoinen, pyöreä kappale.
Krs 1: 6 ks taikarenkaaseen
Krs 2: lisäys (= 2ks samaan silmukkaaan) jokaiseen silmukkaan kerros loppuun. (12)
Krs 3: [1 ks, lisäys] toista 6 kertaa (18)
Krs 4: [2 ks, lisäys] toista 6 kertaa (24)
Krs 5: [3 ks, lisäys] toista 6 kertaa (30)

Jatka tarvittaessa kerroksien tekoa, kunnes pyöreä kappale on sopivan kokoinen pahviputkeesi. Muista lisätä jokaisella kerroksella kuusi silmukkaa tasaisin välein.

Kun pyöreä kappaleesi on sopivan kokoinen, aloita reunan virkkaaminen. Tee ensin käännöskerros kuten tässä korissa. Sitten virkkaa niin paljon kerroksia, kuin pahviputkella on pituutta. Minä virkkasin vielä yhden kerroksen lisää, jonka sitten päättelylangan kanssa "kiristin" niin, että reuna taipui pahviputken reunan päälle, eikä päällys siten pääse lähtemään pois putken päältä.

Seuraavaksi tee kotelolle kansi.
Virkkaa ensin pyöreä kappale, joka on yhden kerroksen verran suurempi kuin pohjakappale.
Sen jälkeen virkkaa yksi kerros niin, että teet kiinteän silmukan jokaisen silmukan takareunaan, tästä tulee hieman pyöreämpi käännös kuin pohjassa käytetyllä tavalla.
Jatka virkkaamalla haluamasi määrä kerroksia kanteen.
  • Mikäli haluat kanteen napin, virkkaa toiseksi viimeisellä kerroksella napille tarvittava määrä ketjusilmukoita (minulla määrä oli 5). Viimeisellä kerroksella virkkaa ketjusilmukoiden kohdalla piilosilmukka jokaiseen ketjusilmukkaan.
  • Mikäli taas haluat kanteen piilonepparin (mikä on helpompi avata ja sulkea kuin nappi), virkkaa nepparille paikka viimeisen kerroksen jälkeen: jätä väliin 2 silmukkaa, virkkaa seuraavaan silmukkaan 7 pylvästä, jätä väliin kaksi silmukkaa, virkkaa seuraavaan silmukkaan piilosilmukka. Päättele.
Neulo kansi takaa kiinni koteloon noin 1cm matkalta. Neulo nappi/neppari paikalleen.

Lopuksi koristele kotelo haluamallasi tavalla.

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Rapoffee

Sain ihanaiselta työkaverilta raparpereja ja sen suuremmitta miettimisiä tein osasta niistä rapoffeen. Tämä herkku on yksi kevätkesän suosikkejani, nams :)
Rapoffee

Pohja:
300 g Digestive-keksejä
100 g voita

Täyte:
1 tlk karamellisoitua kondensoitua maitoa
8 dl raparpereja
1,5 dl hillosokeria
tilkka vettä
2 dl vispikermaa

Murusta keksit ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Laita leivinpaperi 20cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle. Itse laitoin leivinpaperin myös vuoan reunoille, jotta kakku irtoaa helpommin vuoasta ja keksireuna pysyy ehjänä. Kaada keksiseos vuokaan. Levitä seos vuoan pohjalle sekä reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Valmista raarperihilloke. Kuori ja pilko raparperit kattilaan. Lisää sokeri ja pieni tilkka vettä raparperien joukkoon. Kiehauta hetki. Jäähdytä hyvin.

Levitä karamellisoitu kondensoitu maito keksipohjan päälle.

Kaada raparperihilloke toffeen päälle. (Mikäli hilloke on kovin löysää, kannattaa ylimääräinen neste siivilöidä ensin pois ja vasta sitten kaataa hilloke vuokaan.)

Vaahdota kerma ja makusta se tomusokerilla. Peitä kakku kermavaahdolla. Koristele haluamallasi tavalla. Ja sitten ei muuta kuin nauttimaan :)