sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Marraskalenteri, päivä 10: Pihaharjat

Tänään siirryn marraskalenterissa ainakin hetkellisesti pihan puolelle.
Parisen vuotta sitten tuunasin sukulaisille erilaisia pihaharjoja servetein ja askartelumaalein.
Tänä vuonna on edessä lisää harjojen tuunausta, tällä kertaa vain pitäisi neuvoa teini-ikäisiä niiden tekemisessä. Saapi nähdä miten onnistuu...
Harjoituksena aloitin "opetuksen" omasta teini-ikäisestä pojasta. Yritin neuvoa hänelle, miten harjoja tuunataan. Noh, ihan hyvin tuo meni :)

Näihin harjoihin tarvitaan ihan tavallisia pihaharjoja, valkoista maalia pohjamaaliksi, servettejä, servettilakkaa (=decoupage lakkaa) sekä maalia harjanvarteen.
Harjan teko aloitetaan pohjamaalaamalla harjaosa valkoisella maalilla. Maalaamisen voi tehdä ihan sudilla tai sitten käyttää tuollaisia vaahtomuovi (vai mitä lie materiaalia ovat) "töpöttimiä" (myydään esim. meikkihyllyllä).
Kun maali on kuivunut, otetaan haluttu servetti ja poistetaan siitä ylimääräiset paperikerrokset (useimmissa serveteissä näitä taitaa olla kaksi kerrosta). Servetistä pitää jäädä vain sen uloin kerros, jossa kuvio on. Servetti sovitetaan harjan päälle siihen kohtaan kuin se halutaan, servetin pitää ulottua myös reunoille. Ylimäärä leikataan pois.
Sitten levitetään servettilakka. Sen voi tehdä joko pehmeällä sudilla tai sormella. Kannattaa varoa ettei hankaa servettiä liikaa, jottei se repeä.
Lakka annetaan kuivua hyvin.
Harjanvarret maalataan servettiin sopivalla värillä.
Lopuksi sekä harjaosa, että varsi käsitellään ulkoilmaan tarkoitetulla lakalla, esimerkiksi venelakalla. Tämä kannattaa tehdä kahteen otteeseen, jotta harja varmasti kestää pihakäytössä.
Kuvassa on jo parisen vuotta käytössä ollut pihaharja.

Vinkki: Servetit kannattaa olla voimakkaan värisiä. Vaaleat servetit eivät erotu kovin hyvin harjan pinnassa.

2 kommenttia: